Suku

Calamniuksen sisarusparvi, kuva Kiannon perhealbumi

Ilmari Calamnius syntyi papin poikana 7.5.1874 Pulkkilan pappilassa. Hänen isänsä August Benjamin Calamnius, polveutui jo 1600-luvulla tunnetusta Calamniusten pappissuvusta. Ilmarin äiti Septimia Cecilia Katharina oli omaa sukuaan Lundahl ja hänen sisarensa oli maailmallakin tunnettu taidemaalari Amelie Lundahl. Veli Arthur oli kansallisteatterissakin tunnettu näyttelijä.

Calamniuksen sukukuva, keskellä Ilmarin isoisä pienikokoinen Iin kirkkoherra
Carl Gabriel Calamnius (1790-1866) lastensa ympäröimänä. Oikealla kirkkoherra Carl Alfred Calamnius Fredrika-vaimoineen, hänen takanaan “faster Liivi”, takarivissä kolmas oikealta Johan Victor Calamnius vieressään “Neeta-fasteri”, Agnes Calamnius. Suomussalmen kirkkoherra August Benjamin Calamnius nuorikkoineen edessä vasemmalla.  

Ilmarin äidin, Cecilia Septimia Katharinan suku oli varsin taiteellista väkeä, joten kirjalliset ja taiteelliset taipumuksensa Kianto sai siis jo äidinmaidosta. Ilmarin isä ja äiti oli avioituneet vuonna 1863. Pariskunnan kultahäitä vietettiin Vanhassa Pappilassa vuonna 1913.

Ilmarin äiti ja isä, “Cilly ja Ukko ABC”, kuva kultahääalbumi 1913

Ilmari Kiannon kummisestä, Ukko ABC:n veli, Johan Viktor Calamnius 1838-1891 oli suomalainen tuomiorovasti ja kirjailija. Hän oli Calamniuksen suvun arvostettu ja menestyksekäs älykkö, jonka kuva oli arvokkaalla paikalla Vanhan pappilan seinällä.

Johan Viktor Calamnius

Viktor Calamnius valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1862, maisteriksi 1864 ja lisensiaatiksi 1866. Papiksi hänet vihittiin v. 1876. Calamnius toimi tuomiokapitulin notaarina vuosina 1875-79, vankilasaarnaajana Kuopiossa 1879-1885. Hän osallistui säätyvaltiopäiville 1877-1885 Kuopion hiippakunnan papiston edustajana. Viktor Calamnius piti myös muistopuheen Aleksis kiven hautajaisissa.

Calamnius julkaisi useita kirjoja, tutki Aristoteleen taiteellisia oppeja, käänsi kreikkalaisia satuja, oli mukana perustamassa Kirjallista kuukausilehteä. Kummisetä Viktor oli varmasti innoittava esimerkki nuorelle Ilmari Kiannolle.

Tässä youtube-linkki nimimerkki J.W:C:n Taivalkoski -äänikirjaan, joka on upea ja harvinainen kertomus isonvihan ajoilta : https://www.youtube.com/watch?v=TB-z2WIRS9E&t=1s

Tässä linkki vielä Viktorin toiseen kirjaan, Muinaistiedustuksia Pohjan periltä, eli tarinoita Oulun lähialueilta. Tämänkin kirjan on julkaissut Piplia äänikirjat: https://www.youtube.com/watch?v=DhwCYgNZeOA

Amelie Lundahl  kuva: Finna CC BY 4.0

Ilmari Kiannon äidin nuorempi sisar Amelie Lundahl (1850-1914) oli hyvin tunnettu taidemaalari Suomessa ja ulkomaillakin. Amelien öljyvärimaalauksia on useissa suomalaisissa taidemuseoissa.

Hän maalasi varsin usein naismuotokuvia, jonkin verran myös tilausmuotokuvia. Taideopintoja hän suoritti Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa. Taulujen nykyhinta saattaa yllättää, sillä useista Amelie Lundahlin töistä on maksettu lähes 100 000 euroa, mikä on suomalaisilla taidemarkkinoilla varsin kova hinta.

Lundahl vietti elämästään 12 vuotta Pariisissa, jonka jälkeen muutti Suomeen eläkepäiviksi. Hän menehtyi todennäköisesti leukemiaan 64- vuotiaana.

Sukuseurat:
Lundahl
Calamnius

Ilmarin sisaret

Ilmarin lapset