KANSANJUHLA / Ilmari Kianto

Sunnuntaina 30.6.2024 KANSANJUHLA Kesäteatteri klo 15

Kansanjuhla Suomussalmen kesäteatterissa klo 15.

Kansanjuhla jatkoi Kiannon juhlavuoden upeaa tapahtumasarjaa, kun Kianto-näytelmä esitetään Suomussalmen kesäteatterissa kesäkuun lopussa. Kansalliskirjailija Ilmari Calamnius, Kianto vuodesta 1906, syntyi 150 vuotta sitten Pulkkilan pappilassa 7.5.1874.

Juhlinta alkoi jo tammikuussa Ilmarin päivien vietolla. Toukokuussa oli vuorossa juhlaseminaari ja -konsertti, jonka yhteydessä julkistettiin juhlavuoden äänite Hämyn lapsi.

kuva: Seppo Kämäräinen

llmari oli August Benjamin Calamniuksen ja Septimia Cecilia o.s. Lundahlin kuudes lapsi ja viides poika. Ponteva poika olikin. Isä A.B.C joutui kerrankin kesken kirkonmenojen komentamaan: ”Viekää ulos se huutava lapsi!” Suomussalmelle perhe muutti kevättalvella 1878.

Kasvaminen korven keskellä, opiskelu Oulussa, liittyminen armeijaan väärälle uralle, kirjallisten töiden aloittaminen ja aran, ujon nuoren miehen hapuilu naismaailmassa… sekä tietysti taloushuolet ja Turjanlinnan kohtalo. Kaikesta tästä kertoo Kansanjuhlassa nähtävä kirjailija Seppo Kämäräisen käsikirjoittama ja ohjaama musiikkinäytelmä Pulkkilan pappilasta Niettussaaren rauhaan.

kuva: Seppo Kämäräinen

Näytelmä kuvaa nimensä mukaisesti Kiannon elämä lapsuusvuosista elämän kohokohtien ja karikoiden kautta vanhuuteen ja lopulta viimeiseen matkaan Niettussaareen.

Näytelmän musiikki perustuu kahta laulua lukuun ottamatta Kiannon runoihin, kaksi Ikin tuotannon ulkopuolista tekstiä ovat Veikko, Vexi, Salmen ja Heikki Nurmion käsialaa. Säveltäjien joukko on mittava: mukana on mm. Jean Sibeliuksen, Merikannon, Kaj Chydeniuksen, Risto Vähäsarjan ja Olli Alangon sävellyksiä.

Kianto-laulajia johti dir. mus. Liisa Vähäsarja. Hän oli myös sovittanut ja harjoituttanut Kianto-laulajien esitykset.

kuva: Seppo Kämäräinen

Pulkkilan pappilasta Niettussaaren rauhaan on yleiskainuulainen esitys. Mukana on laulavia näyttelijöitä lähes kaikista Kainuun kunnista. Lisävahvistusta on saatu Helsingistä. Oopperalaulaja Juha Kotilainen on vanha Suomussalmen kävijä. Nuorempaa polvea edustavat Joona Juntunen ja Hanna Juntunen – molemmat alun perin suomussalmelaisia.

Toteuttajat:

Käsikirjoitus, ohjaus, juonto: Seppo Kämäräinen

Musiikki: Kianto-laulajat, sovitus, valmennus ja johto Liisa Vähäsarja .

Harmonikka: Eero Jokelainen ja Hannu Suutari

Esityksen tekijöitä harjoituksissaSuomussalmen kesäteatteri,
Lomakyläntie 25, 89600 Suomussalmi, (kartta)